Terry Pratchett: Pravda.
Úžasná zeměplocha
zpracoval: Jiří Svršek

Nakladatelství Talpress postupně vydává celou sérii fantasy příběhů Terryho Pratchetta "Úžasná zeměplocha", z níž lze mimo jiné jmenovat knihy "Barva kouzel", "Lehké fantastično", "Čaroprávnost", "Mort", "Magický prazdroj", "Soudné sestry", "Pyramidy", "Stráže! Stráže!", "Erik", "Pohyblivé obrázky", "Sekáč", "Čarodějky na cestách", "Malí bohové", "Dámy a pánové", "Muži ve zbrani", "Těžké melodično", "Zajímavé časy", "Maškaráda", "Otec prasátek", "Hrrr na ně!", "Nohy v jílu", "Poslední kontinent", "Carpe jugulum", "Pátý elefant", "Pravda" a další. Vynikajícím překladatelem všech těchto příběhů je Jan Kantůrek, který byl oceněn Akademií science fiction, fantasy a hororu jako nejlepší překladatel v letech 1995, 1996, 1997, 1999.

Některé příběhy se dočkaly divadelního zpracování. Například pražské Divadlo v Dlouhé 27. dubna 2001 uvedlo premiéru hry "Soudné sestry" v režii Hany Burešové.

Téměř detektivní příběh "Pravda" vypráví, jak do největšího města Zeměplochy vtrhla síla pokroku v podobě velkolepého tisku. Skromný pisálek Mikuláš ze Slova se díky náhodě stane prvním vydavatelem novin Ankh-Morporská Kometa. Proti němu však stojí ti, kteří si tento pokrok nepřejí. Velkým problémem se stane obvinění lorda Vettinariho z vraždy svého asistenta a následného pokusu o útěk. Když se do záležitosti plete investigativní žurnalista, může být odkryto mnohem závažnější spiknutí. Autor Terry Pratchett si opět neodpustil nejen svůj břitký humor, ale také hluboké a kritické myšlenky.

Nepřipomíná Vám následující úryvek smluvní podmínky produktů jisté největší softwarové firmy, která dodává "nejúspěšnější a nejlepší operační systémy na světě"?


Zelený potvůrek si nervózně odkašlal. "Blahopřeme vám!" zaskřehotal optimistickým hlasem. "Moudře jste se rozhodli zakoupit si náš dezorganizátor typu Rozvratník MK II, nejnovějšího biomagického designu, s množstvím užitečných funkcí, který v žádném případě nemá nic společného s původním typem MK I, který jste možná nechtěně zničili tím, že jste na něj dupli!" odkvákal a pokračoval:

"Toto zařízení je dodáváno bez jakýchkoliv záruk, co se spolehlivosti, přesnosti, trvanlivosti a dalších biomagických funkcí týče, a rádi bychom vás upozornili, že firma Biomagické produkty zvláště neodpovídá, nezaručuje, ani nedoporučuje nějaké, respektive jakékoliv použití svých produktů a odmítá nést zodpovědnost za jejich použití jak nakupujícím, tak jakoukoliv jinou osobou, entitou či božstvem, což se týká následků a škod způsobených jak na osobě momentálního uživatele, tak na předmětech a hodnotách v blízkém i širokém okolí přístroje, jakož škod a katastrof vzniklých v důsledku pokusu o zničení tohoto zařízení násilným způsobem, např. úderem o stěnu, vhozením do hluboké studny a podobnými způsoby, a vyhrazuje si právo kdykoliv doplnit toto upozornění o další účinky, a to libovolným způsobem, přičemž za váš souhlas budeme považovat skutečnost, že jste se přiblížili k produktu na vzdálenost menší než pět kilometrů nebo si produkt prohlédli silným dalekohledem nebo oba tyto způsoby, a dobře vám tak, když jste tak naivní a snadno manipulovatelný pitomec, který klidně a bez námitek přijme a podepíše na kus předraženého elektronického šrotu tak nesmyslnou, arogantní a pro výrobce jednostranně výhodnou smlouvu, jakou byste jinak odmítli podepsat, i kdyby se vztahovala na nákup krabice psích sucharů, a je tedy jasné, že zařízení používáte kompletně na své vlastní riziko."

Literatura:

[1] Terry Pratchett: Pravda. TALPRESS, Praha 2002. z angl. orig.: The Truth. Nakl. Doubleday v Londýně v roce 2000. Překlad: Jan Kantůrek. ISBN: 80-7197-191-X.  ukázka: str. 128 - 129

[2] Matěj Král: Divadelní program hry "Terry Pratchet: Soudné sestry". Divadlo v Dlouhé.