Jeden den v socialismu
 
zpracoval: Jiří Svršek
 
PRAVDA orgán západočeského KV KSČ
pátek, 2.10. 1981

Soudružský rozhovor
PRAHA (čtk) - Člen předsednictva a tajemník ÚV KSČ Vasil Bilak přijal včera za přítomnosti tajemníka ÚV KSČ Jana Fojtíka a dalších vedoucích pracovníků ÚV KSČ výkonného tajemníka předsednictva ústředního výboru Svazu komunistů Jugoslávie Trpe Jakovlevského, který je na přátelské návštěvě v ČSSR. V otevřeném soudružském rozhovoru se uskutečnila výměna názorů na problémy současného vývoje ve světě, otázky dalšího rozvoje styků mezi KSČ a SKJ a oběma zeměmi.

Řád práce O. Karbanovi
PLZEŇ (ja) - U příležitosti šedesátých narozenin propůjčil prezident republiky Řád práce Oldřichu Karbanovi, pracovníku OV KSČ v Domažlicích. Vysoké státní vyznamenání předal jubilantu včera vedoucí tajemník KV KSČ Josef Mevald za přítomnosti předsedy krajské kontrolní a revizní komise KSČ Františka Galatíka, vedoucího tajemníka OV KSČ v Domažlicích Karla Krýsla a předsedy krajského výboru Svazu československo-sovětského přátelství Jiřího Lukavského.

Soudruh Josef Mevald vyslovil hluboké uznání soudruhu Jindřichu Karbanovi za jeho celoživotní obětavou a nezištnou práci pro Komunistickou stranu Československa a socialistickou společnost. Oldřich Karban prošel ve svém plodném životě mnoha odpovědnými stranickými a veřejnými funkcemi. Byl vedoucím tajemníkem okresního výboru strany, tajemníkem OV Národní fronty, naposled předsedou okresní kontrolní a revizní komise KSČ v Domažlicích.

Celou dobu svého plodného a pracovitého života zůstal věren marxismu-leninismu, proletářskému internacionalismu, pevnému přátelství se Sovětským svazem. Nezklamal ani v dobách pro stranu nejtěžších.

Soudruh Josef Mevald poděkoval rovněž přítomné manželce Oldřicha Karbana za soustavné vytváření dobrého zázemí pro náročnou a obětavou práci komunisty - revolucionáře.

Jubilantu srdečně blahopřáli k narozeninám a k udělení vysokého státního vyznamenání všichni přítomní.

Přípravné zasedání
PRAHA (čtk) - Rada pro mezinárodní hospodářskou a vědecko- technickou spolupráci se včera v Praze zabývala přípravou 101. zasedání výkonného výboru RVHP. Projednala rovněž výsledky obchodně politických jednání o uzavření dlouhodobých dohod se socialistickými zeměmi a výměně zboží na období 1981 - 1985.

Podařilo se jim to!
VŘESOVÁ (bh) - Po několika pokusech o dosažení maximálního výkonu, kdy se proti úsilí a uvědomění pracujících postavilo počasí, provozní podmínky i samy stroje, dosáhl kolektiv technologického celku TC1 z Palivového kombinátu 25. únor, koncernový podnik, Vřesová, nejvyššího měsíčního výkonu 391220 m^3 skryté zeminy.

A tak ráno po šesté hodině mohli zástupci kolektivu podat čestné hlášení řediteli koncernového podniku s. ing. Josefu Benešovi, předsedovi CZV KSČ s. ing. Budoházymu a předsedovi ZV ROH s. Pavlu Maškovi. Jejich úspěch je o to radostnější, že je vlastně dárkem zasedání předsednictva KV KSČ v Plzni, které včera jednalo ve Vintířově.

Nejvyšší výkon byl dosažen a není v žádném případě jen důvodem k oslavě, ale k zamyšlení, jak dál v rozvoji tohoto progresivního hnutí, které zvyšuje socialistické uvědomění lidí a pomáhá plnění plánu.

Jmenování předsedy FSÚ
PRAHA (čtk) - Prezident Československé socialistické republiky Gustáv Husák jmenoval včera na návrh vlády ČSSR ing. Vladimíra Mičku předsedou Federálního statistického úřadu. Současně z této funkce odvolal ing. Jana Kazimoura. Na shromáždění vedoucích pracovníků FSÚ uvedl téhož dne Vladimíra Mičku do funkce místopředseda vlády ČSSR Václav Hůla, který zároveň ocenil dlouholetou činnost dosavadního předsedy FSÚ.

Před státním svátkem NDR
PRAHA (čtk) - Při příležitosti nadcházejícího státního svátku Německé demokratické republiky - 32. výročí vzniku NDR - se včera v Praze setkal velvyslanec NDR v ČSSR Helmut Ziebart s československými a zahraničními novináři.

Soudruh Ziebart připomněl, že letošní oslavy státního svátku NDR se konají v době, kdy se v západní Evropě - v těsném sousedství NDR a ČSSR - stále častěji objevují pokusy o zostření mezinárodních vztahů a o návrat k dobám studené války. Proto je dnes více než kdykoliv předtím hlavní zásadou zahraniční politiky NDR boj za mír a odzbrojení, za oživení politického dialogu a vytvoření ovzduší důvěry. V tomto úsilí NDR úzce spolupracuje se Sovětským svazem, ČSSR a dalšími státy socialistického společenství - zdůraznil Helmut Ziebart.

NDR slaví své výročí jako ekonomicky a politicky stabilní stát, jako spolehlivý partner socialistických zemí - řekl dále velvyslanec NDR. V uplynulých letech NDR zaznamenala významné hospodářské úspěchy. Zvýšila se životní úroveň lidu, ale i zapojení NDR do socialistické ekonomické integrace.

Bilaterální vztahy mezi NDR a ČSSR se dynamicky rozvíjejí na základě smlouvy o přátelství a pomoci, která byla podepsána právě před čtyřmi lety. Rozhodující impulsy vycházejí ze setkání soudruhů Ericha Honeckera a Gustáva Husáka a dalších nejvyšších představitelů obou zemí. Jsme přesvědčeni, že přátelské styky NDR a ČSSR a jejich spolupráce se Sovětským svazem přinášejí významné podněty pro upevnění stability ve střední Evropě. Stranické a státní vedení NDR učiní vše pro to, aby se tyto svazky dále upevnily v duchu tradičního přátelství našich zemí - řekl v závěru Helmut Ziebart.

Napsali nám. Věříme polským dělníkům.
My, odboráři, sdružení ve Svazu pracovníků umění, kultury a společenských organizací, jsme krajně znepokojeni zprávami o neutěšené situaci v sousedním Polsku. Rozhodně odmítáme antisocialistické závěry sjezdu "Solidarity", obsahující výzvu k boji proti základům socialismu, která je hrubým vměšováním i do vnitřních záležitostí naší země.

I my stojíme za dělnickou třídou Polska, jejím zdravým jádrem a věříme, že pod vedením své strany uhájí polský lid své historické vymoženosti a že PLR bude nadále pevným článkem socialistického společenství. Věříme pevně, že polští dělníci nedopustí, aby byly narušeny základy polského socialistického státu.

Účastníci zasedání pracovníků umění, kultury a společenských organizací v Plzni.

Zarážející požadavky "Solidarity"
VARŠAVA - Druhá část sjezdu "Solidarity" pokračovala v Gdaňsku diskusí o programovém usnesení této organizace. Nad obsahem tohoto dokumentu se včera zamýšlel deník Trybuna Ludu. Je zarážející, píše, jak programové usnesení formuluje požadavky a cíle "Solidarity" bez ohledu na skutečné možnosti, a to bezmála formou příkazů, adresovaných vedení PLR.

Při čtení kapitoly, nazvané "Samosprávná republika", vzniká dojem, že vůbec nejde o Polskou lidovou republiku. Návrhy, které jsou v ní obsaženy, přesahují rámec polské ústavy. V závěru dokument nenabízí dohodu, ale nutí vedení, aby podepsalo závazky, vyplývající z vlastního "protikrizového programu" "Solidarity" a vlastní formy tzv. "samosprávné republiky", píše Trybuna Ludu.

Setkání v New Yorku
NEW YORK - Vedoucí delegace ČSSR na 36. zasedání Valného shromáždění OSN, ministr zahraničních věcí Bohuslav Chňoupek se sešel se svým mosambickým kolegou Joaquimem Albertem Chissanem. Vyměnili si názory na aktuální mezinárodně politické otázky, jež jsou na pořadu Valného shromáždění, zejména na složitou situaci na jihu Afriky, zaviněnou agresivní politikou jihoafrických rasistů.

Téhož dne se ministr Bohuslav Chňoupek sešel s ministrem zahraničních věcí Republiky ostrovů Zeleného mysu Silvinem da Luzem.

Pozvání delegace
BUDAPEŠŤ - Na pozvání prvního tajemníka ÚV MSDS Jánose Kádára a předsedy prezídia MLR Pala Losoncziho přijede v nejbližších dnech na oficiální přátelskou návštěvu Maďarska stranická a vládní delegace Angolské lidové republiky, vedená předsedou Lidového hnutí za osvobození Angoly (MPLA) - strany práce, prezidentem republiky Eduardem dos Santosem. Oznámila to včera tisková agentura MTI.

Nová partyzánská fronta
SAN SALVADOR - Dvě partyzánské fronty v Salvadoru - severovýchodní a jihovýchodní - se spojily a nová fronta pod jednotným vedením kontroluje rozsáhlé oblasti, zejména v departementu Morazán. Oznámila to vysílačka salvadorských vlasteneckých sil Venceremos. Podle dalších zpráv způsobují partyzáni vládním vojskům citelné ztráty, jmenovitě ve východní části země. Povstalecké oddíly zablokovaly strategickou silnici spojující departementy San Miguel a Usulatán a kontrolují také několik úseků na panamerické dálnici. V departementu San Vicente podnikli partyzáni odvážný útok na kasárna vládních vojsk.

Takzvaná exilová íránská vláda
PAŘÍŽ - Bývalý iránský prezident Abol Hasan Baní Sadr a vůdce opoziční organizace Lidoví modžáhedíni Másúd Radžáví, kteří v červenci opustili Írán, oznámili včera v Paříži vytvoření takzvané exilové íránské vlády. Jak sdělil Rádžáví agentuře Reuter, má sám v této "vládě" zastávat funkci ministerského předsedy a Baní Sadr funkci prozatímní "hlavy státu".

Tři íránské vojenské letouny napadly včera ráno ropné zařízení severně od kuvajtského hlavního města. Oznámila to oficiální kuvajtská tisková agentura KUNA. Podle této informace způsobil útok požár skladiště surové ropy asi 40 kilometrů jižně od kuvajtsko-iráckých hranic, nevyžádal si však žádné lidské oběti.

Zasedání plné rozporů
WASHINGTON - Ve znamení prohlubujících se rozporů mezi vyspělými kapitalistickými státy probíhalo i středeční výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (IMF) a Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj (IBRD). Ministři financí západoevropských zemí, znepokojeni poklesem kursu akcií, obvinili vládu USA, že její opatření pro ozdravění americké ekonomiky jdou na úkor jejich partnerů.

Ze světa
* Prezident Ekvádorské republiky Oswaldo Hurtado přijal ve středu čs. parlamentní delegaci, vedenou prvním místopředsedou FS ČSSR a předsedou čs. skupiny Meziparlamentní unie Jánem Markem. V rozhovoru byl vyjádřen oboustranný zájem o další prohloubení politických, hospodářských a kulturních styků mezi ČSSR a Ekvádorem.

* Návrh zákona o místních orgánech státní moci byl předložen v těchto dnech afghánské veřejnosti. Komise, ustavená prezídiem Revoluční rady, shromáždí připomínky a návrhy občanů a na tomto základě pak nový text zákona projedná Revoluční rada ADR.

* Ze Sovětského svazu včera odcestoval prezident Madagaskarské demokratické republiky, generální tajemník Strany předvoje malgašské revoluce Didier Ratsiraka. Madagaskarský prezident byl v SSSR na krátkodobé dovolené.

* Na přátelskou oficiální návštěvu Libye přiletěl do Tripolisu prezident Angolské lidové republiky José Eduardo Dos Santos.

* Série krvavých pumových útoků pravicových sil proti objektům pokrokových a palestinských organizací pokračovala brutální teroristickou akcí v palestinské čtvrti Bejrútu.

* Na pozvání ÚV Maďarské socialistické dělnické strany přicestovala včera do Budapešti delegace Portugalské komunistické strany pod vedením generálního tajemníka strany Alvara Cunhala.

* Na vypracování zprávy o všech ekonomických a politických důsledcích možného vystoupení Británie ze západoevropského hospodářského společenství se včera v Brightonu usnesli delegáti 80. výroční konference Labouristické strany. Tato zpráva má být předložena konferenci strany v roce 1982.

* V Sovětském svazu byla včera vypuštěna další umělá družice Země Kosmos 1313. Na její palubě je vědecké zařízení určené k dalšímu průzkumu kosmického prostoru. Přístroje pracují normálně.

* Vídeňské jednání o snížení stavu ozbrojených sil a výzbroje ve střední Evropě pokračovalo včera 282. plenární schůzí. Jako jediný na ní promluvil vedoucí lucemburské delegace velvyslanec Edouard Molitor.

* Generální tajemník Komunistické strany Velké Británie Gordon McLennan včera ocenil nový iniciativní návrh Sovětského svazu, orientovaný na snížení vzniku jaderného konfliktu.

Komentář
Podniky a vstřícný plán
S posledním čtvrtletím se také blíží doba, kdy uzavřeme etapu přípravy roku 1982 a tím i vstřícných plánů. Pokusíme-li se zhodnotit dosavadní průběh, právě v druhé oblasti nemůžeme být spokojeni. Jestliže ze 43 krajsky sledovaných podniků přijalo vstřícný plán jen 14, není to zrovna mnoho.

V čem je třeba hledat příčiny. Jestliže podniky nemají dosud jistotu, jak bude vypadat definitivní podoba jejich plánu, nemají tedy základu, ke které vstřícně plánovat. Pak je tu ještě další problém, neplnění některých sledovaných ukazatelů letošního plánu. Vzhledem k tomu, že rozpis určuje na druhé pololetí a zejména na poslední čtvrtletí dost velký podíl úkolů roku, je předpoklad, že podniky budou přicházet ze žádostmi o úpravu plánů. Jistě, někde jsou to žádosti objektivní a je nutné je vzít v úvahu. Jinde se snaží vedoucí hospodářští pracovníci přemýšlet spíše nad tím, jak nejlépe nadřízené a stranické orgány přesvědčit, že jejich plán je příliš tvrdý. To rozhodně není správné a nesvědčí takový postup o dobrém přístupům k naléhavým potřebám naší ekonomiky.

Na druhé straně je nutné vidět, že přichází-li více podniků se žádostmi o úpravu a jsou objektivní, nebyl zřejmě postaven dobře plán letošního roku. A jestliže jsme úvodem zdůraznili, že se blíží doba, kdy uzavřeme přípravu příštího roku, měli by na středních článcích řízení co nejvíce objektivizovat záměry, přiblížit je možnostem podřízených podniků a závodů. Je faktem, že potřebujeme co nejvíce výrobků připravit na export, pro výrobní spotřebu, dosahovat vysoké hospodárnosti. Jenže v souladu s tím musíme vidět i možnosti. Znát kapacitu, toky surovin a materiálů, bilance paliv a energií. Budeme-li klást na transformaci vstupů neúměrně vysoké nároky, nebude v silách podniků záměry splnit. Pak si tvoříme již v zárodku další problémy právě v provázanosti plánů, dodavatelsko odběratelských vztazích, tedy v oblastech, kde se tradičně vyskytují problémy. Navíc hrozí nebezpečí, že neobjektivní plán nesplní svoji prvořadou funkci základního nástroje řízení.

Přeneseme-li tohle všechno do nižších organizačních jednotek, pak se zřejmě nemůžeme divit, že je na stolech jen 14 vstřícných plánů. Jsou to současné problémy, které svazují podnikům ruce v tvorbě hodnot navíc. To se však může týkat takových oblastí, kde jsou výsledky vyloženě přímo závislé na vstupech. V každém případě však lze vstřícný plán využít v oblastech, které lze ovlivnit vnitropodnikovým řízením. Úspory pracovníků, energie a nákladů. Takových oblastí, které jsou důležité pro chozrasčot a tím dosažení lepšího hospodářského výsledku nikoliv z titulu zvyšování produkce co do počtu vyexpedovaných jednotek. Je přece rozdíl, vyrobíme-li určitou jednotku za to, co dosud nebo o 10 či více procent levněji. A rezervy uvnitř podniků pro to jsou.

S objektivními ale i subjektivními přístupy vyplývajícími z myšlení lidí po staru musíme ještě nějakou dobu počítat. Právě v ovlivňování této oblasti musí více práce učinit stranické a odborové organizace, využít příkladů nejlepších pracovníků a pracovních metod stejně jako dobrých nápadů lidí z výroby nebo předvýrobní etapy, dobře je posoudit a propagovat. Protože právě v myšlení lidí jsou největší rezervy, podvědomí, že "ono se to nějak udělá" prostě přežívá a bude brzdit. Ten, kdo s tímto momentem bude počítat, má snazší cestu rychleji "přefiltrovat" objektivní a subjektivní názory, s nimiž se přistupuje k tvorbě plánu roku 1982 i vstřícného plánu, jakožto projevu iniciativy podnikových kolektivů. Jiří Mauritz

televize I. program
9:00   TVŠ - Množiny a svět (1.), (pro 4. roč. ZŠ)
9:25   Vysílání pro mateřské školy - Pejsvídek a Medvísek
9:55   Ukradená sbírka - polská komedie
11:20 Vysílá studio Jezerka
12:00 Mluvíme rusky - 4. lekce
16:05 Krátké filmy
16:50 Hudební profil K. Zicha
17:20 Dobrodružství černého Bleska (4.)
17:55 Mezinárodní maratón míru
18:45 Muži z moře - Tapu z Tahiti (1.)
19:10 Večerníček - Šavlojedy
19:30 Televizní noviny
20:00 Kadaitcha, mstitel kmene - 4. část australského TV seriálu
20:55 Šest ran do klobouku - soutěžní seriál
21:45 24 hodin ve světě
22:00 Na cestách - Jazzové pohrávání s E. Svobodovou (prem.)
22:35 Sedm bratrů - italský film

II. program
17:30 Hra na 13 - soutěžní pořad
18:10 Ozvěny
18:30 Pohádkové motivy v hudbě
19:30 Mluvíme francouzsky - 4.
20:00 Volná tribuna - k aktuálním otázkám studia na VŠ
20:40 Chodská svatba - hudebně zábavný pořad
21:15 Aktuality
21:45 J. Dietl: Nemocnice na kraji města (4.)
22:35 Sparta ČKD Praha v. TJ Vítkovice - lední hokej



Poznámky pro ty, kteří nepamatují:

ÚV KSČ, OV KSČ, CZV KSČ - Ústřední výbor Komunistické strany Československa. Okresní výbor Komunistické strany Československa. Celozávodní výbor Komunistické strany Československa Organizační struktura KSČ kopírovala strukturu orgánů státní správy (Krajský národní výbor, Okresní národní výbor, Městský (místní) národní výbor) a zasahovala do organizací, podniků a továren, které všechny byly ve "společném vlastnictví dělnické a rolnické třídy a pracující inteligence".

Národní fronta - Politická struktura sdružující zájmové a společenské organizace pod povinné politické vedení.

RVHP - Rada vzájemné hospodářské pomoci. Ekonomická a politická struktura sdružující ekonomicky země evropského komunistického bloku.

NDR - Německá demokratická republika. Po pádu nacistického Německa bylo Německo rozděleno do okupačních zón vítězných mocností - Velké Británie, Francie, Spojených států amerických a Sovětského svazu. Z okupační zóny Sovětského svazu vznikla v roce 1949 Německá demokratická republika (Deutsche Demokratische Republik), ze zbývajících okupačních zón krátce nato Spolková republika Německo (Bundesrepublik Deutschland), u nás označovaná jako Německá spolková republika.

ČSSR - Československá socialistická republika.

PLR - Polská lidová republika.

MLR - Maďarská lidová republika.

FS ČSSR - Federální shromáždění. Nejvyšší zákonodárný orgán, který se skládal ze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.