autor: Jaroslav Surynek
Převzato z časopisu ochránců přírody VERONICA ročník 2000, číslo 4 se souhlasem redakce [X1] a autora článku.
Přísady v potravinách - E-čísla v dešifrované podobě
Na obalech různých potravinářských výrobků zahraniční i naší provenience jsou zpravidla udávány tyto informace: do kdy má být výrobek zkonzumován, jeho skladba, případně celková kalorická hodnota, obvykle i s udáním kalorické hodnoty jednotlivých živin (bílkovin, polysacharidů a tuků).
Od roku 1989, kdy Evropská unie vydala směrnice pro používání přísad do potravin, jsou tato aditiva taktéž na obalech uváděna. Pro jejich označení je užíváno písmeno E s tří- až čtyřmístným číslem, popř. název a jejich účelová funkce (emulgátor, antioxidant, konzervační látka apod.). Přidávání aditiv bylo v kruzích konzumentů často tvrdě kritizováno, přesto se počet aditiv zvyšoval, i když byly pochybnosti o neškodnosti některých z nich pro lidské zdraví. U nás je celá oblast bezpečnosti potravin ošetřena příslušnými zákony, které "harmonizují" s legislatovou EU.
Všechna uvedená data týkající se aditiv v potravinářských výrobcích pocházejí a byla čerpána z literárních zdrojů publikovaných v polovině roku 1998, tedy z doby sice nedávné, nicméně k některým změnám mohlo dojít. Většinou byly látky testovány na zvířatech, výsledky tedy nemohou být stoprocentně vztaženy na člověka, nehledě k tomu, že s mnohými z nich máme stále málo zkušeností. Časem mohou být u některých prokázány škodlivé účinky na zdraví, jejich vlastnosti mohou být modifikovány např. dlouhou dobou skladování nebo interakcí s jedy v životním prostředí člověka či s některými užívanými medikamenty.
Přísady do potravin lze podle charakteru jejich působení v produktu či v technologii výroby zařadit do těchto skupin: barviva, konzervační látky, okyselující prostředky, antioxidační prostředky, gelírovací prostředky či směsi, zahušťovadla, emulgátory, látky zesilující či zvýrazňující chuťové vlastnosti výrobku, sladidla.
Aditiva pro potravinářství mají různý původ, v textu je vyjadřován zkratkami:
přír. (přírodní), rost. (rostlinný), živ. (živočišný), uměl. (umělý), synt.
(syntetický), gen-tech. (původ v genetických technologiích). Místo slovního
komentáře a pro jednoduchost následují symboly, které vyjadřují:
- (X) látka, jejíž použití je obecně nebezpečné (s rizikem)
- (0) látka, jejíž použití není nebezpečné (bez rizika)
- (0-) látka není nebezpečná, ale nemá být používána často
- (A) látka může být alergen a vyvolat alergii
- (Rs) látka pro jedince z tzv. "rizikových skupin" nevhodná
(např. pro alergiky, astmatiky)
- (?) riziko zatím nejasné
Barviva
Převážně jsou používána jen proto, aby vylepšila vzhled suroviny a konečného výrobku, a tím je vzbuzován dojem příjemné chuti a vyšší kvality (většinou klamně). Barví se různé, většinou sladké cukrovinky, cukrářské výrobky, konzervované ovoce, některé sýry, rostlinné tuky, rybí výrobky s umělým lososově růžovým zabarvením.
E 100 (0)
Kurkumin, žlutá, přír., rost. nebo synt.
E 101 (0)
Vit. B2, riboflavin, žlutá, přír., rost. nebo synt. E 101a (0) Riboflavin-5-fosfát,
žlutá, uměl.
E 102 (X)(A) Tartrazin, žlutá,
uměl.
E 104 (Rs)(A) Chinolinová žluť, žlutá,
uměl.
E 110 (Rs)(A) Žluť-oranž S, žlutěoranžová,
uměl.
E 120 (0-)
Karmín, červený, přír.
E 122 (0-)
Azorubin, červený. uměl.
E 123 (X)(A) Amarant, červený,
uměl.
E 127 (X)(A) Erytrosin, červený,
uměl.
E 128 (0-)
Červeň 2G, červená, uměl.
E 132 (Rs)(A) Indigotin, modrá,
uměl., v kombinaci s nitritatem sodným
E 133 (0-)
Brilant. modř, modrá, uměl., po vysokých dávkách tvorba usazenin v ledvinách
E 140 (0-)
Chlorofyl, zelená, přír., rost.
E 150a (0)
Karamel, hnědý, přír., rost.
E 150b (0-)(?) Sulfit-couleur,
hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 150c (0-)(?) Amoniak-couleur,
hnědá, uměl., rost., možná gen-tech.
E 151 (Rs)(A) Brilant. čerň,
černá, uměl.
E 154 (0-)
Hněď FK, hnědá, uměl., při vysokých dávkách event. usazování v ledvinách
a lymfatických cévách
E 155 (0-)
Hněď HT, viz E 154
E 160a (0)
Karotin, beta karotin, oranž, přír., rost., většinou uměl., gen-tech.
E 160b (Rs)(?) Bixin, oranž., přír.,
rost., vodní a olejné exktrakty ze semen, pravděp. gen-tech.
E 160c (0)
Kapsantin, červenooranž, přír., rost. z paprikových lusků, případně uměl.
E 160d (0-)
Lykopin, červený, přír., rost. z rajčat, případně uměl.
E 160e (0-)(?) Beta-Apo-8-Karotinal,
oranž.-červ., přír.
E 160f (0-)
Beta-Apo-8-Karotinester, oranž.-červ., přír.
E 161a (0)
Xantofyl (Flavoxantin) oranž., rost. i uměl.
E 161b (0)
Lutein, žlutooranž., přír., vaječný žloutek
E 161g (X)
Canthaxantin, žlutooranž., uměl.
E 162 (0)
Betanin, červený, přír. z červené řepy
E 163 (0)
Antokyan, červenomodrý, přír., rost. z mnoha druhů ovoce a zeleniny
E 170 (0)
Křída (kalciumkarbonát), bílošedá, přír., miner.
E 171 (0-)
Titandioxid, bílý, uměl., miner.
E 172 (0-)
Oxid železitý a hydroxid železnatý, žlutý, červ. nebo černý, uměl., miner
E 173 (Rs)
Hliník (aluminium), stříbřitěšedá, miner.
E 174 (X)
Stříbro, stříbrná, přír., miner., možnost intoxikace a ukládání ve tkáních
E 175 (0-)
Zlato, zlatá, přír., miner.
E 180 (Rs)(A) Rubinový pigment
BK, červený, uměl.
Konzervační prostředky
Prodlužují dobu trvanlivosti potravinářských výrobků. Je povoleno je používat u poměrně širokého sortimentu: v pekárenských výrobcích, tucích, omáčkách, v uzenářských výrobcích, včetně ryb, ale i při výrobě potravin ze sušených brambor.
E 200 (0-)
Kyselina sorbinová, uměl. i přír.
E 201 (0-)
Natriumsorbát, uměl.
E 202 (0-)
Kaliumsorbát, uměl.
E 203 (0-)
Kalciumsorbát, uměl.
E 210 (X)(A) Kyselina
benzoová, uměl. i přirozeně v potravinách přítomná
E 211 (X)(A) Natriumbenzoát,
uměl.
E 212 (X)(A) Kaliumbenzoát,
uměl.
E 213 (X)(A) Kalciumbenzoát,
uměl.
E 214 (X)(A) pHB-Ester
a slouč., uměl., na jazyku pocit znecitlivění
E 215 (X)(A) pHB-Ester-Natrium-slouč.,
viz E 214
E 216 (X)(A) pHB-n-Propylester,
viz E 214
E 217 (X)(A) pHB-n-Propylester-Natrium-slouč.,
viz E 214
E 218 (X)(A) pHB-Methylester,
viz E 214
E 219 (X)(A) pHB-Methylester-Natrium-slouč.,
viz E 214
E 230 (X)
oxid siřičitý, uměl., bolesti hlavy, nevolnost, astmatické záchvaty, snižování
obsahu tiaminu (vitamín B1)
E 221 (X)
Sulfid sodný, viz E 220
E 222 (X)
Hydrogensulfid sodný, viz E 220
E 223 (X)
Disulfid sodný, viz E 220
E 224 (X)
Disulfid draselný, viz E 220
E 225 (X)
Sulfid draselný, viz E 220
E 226 (X)
Sulfid vápenatý, viz E 220
E 227 (X)
Hydrogensulfid vápenatý, viz E 220
E 228 (X)
Hydrogensulfid draselný, viz E 220
E 230 (X)(A) Difenyl,
bifenyl, uměl., u pokusných zvířat poškození ledvin
E 231 (X)(A) Ortofenylfenol,
viz E 230
E 233 (X)(?)
Thiabendazol, uměl.?
E 234 (X)
Nisin, uměl., antibiotické působení
E 235 (X)
Natmycin, uměl., antibiotické působení, také léčivo
E 239 (X)(A) Hexamethylentetramin,
uměl. z čpavku a formaldehydu, také jako léčivo
E 242 (X)
Dimethyldikarbonát, uměl.?, toxický
E 249 (X)
Dusitan draselný (kaliumnitrit), uměl.
E 250 (X)
Dusitan sodný (natriumnitrit), uměl., v solném láku na nakládání masa
E 251 (X)
Dusičnan sodný (natriumnitrát), uměl., mění se na dusitan, příčina methemoglobinémie
alimentační u novorozenců
E 252 (Rs)
Dusičnan draselný (kaliumnitrát), uměl., mění se na nitrit, methemoglobinémie
u dětí
Okyselující prostředky
Vyvolávají kyselou chuť potravin a udržují je na původní požadované úrovni. Kyselé prostředí zabraňuje do určité míry množení zárodků. Mohou být přidávány do všech potravin podle kulinářských zvyklostí.
E 260 (0)
Kyselina octová, přír., výrazně kyselá chuť
E 261 (0)
Octan draselný (kaliumacetát), přír., rost. i uměl.
E 262 (0)
Dioctan sodný (natriumdiacetát), viz E 261
E 263 (0)
Octan vápenatý (calciumacetát), viz E 261
E 270 (0)
Kyselina mléčná, uměl., gen-tech.
E 280 (X)(?) Kyselina propionová,
uměl., gen-tech.?
E 281 (X)
Sodná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 282 (X)
Vápenatá sůl kyseliny propionové, uměl.
E 283 (X)
Draselná sůl kyseliny propionové, uměl.
E 284 (X)
Kyselina boritá, uměl., toxická, její sůl borax má omezené použití (jen
do kaviáru)
E 285 (X)
Tetraborát sodný (natriumtetraborát), uměl., toxická
E 290 (0)
Oxid uhličitý, kyselina uhličitá, "hnací plyn", šumivé nápoje
E 296 (0)
Kyselina jablečná, přír., gen-tech.
E 297 (0)(?) Kyselina fumarová,
přír., gen-tech.?, léčivo
Antioxidační látky
Antioxidancia působí proti oxidaci tuků vzdušným kyslíkem, zkažení potravinářských výrobků se tím oddaluje. Jako aditiva se přidávají do stolních olejů, margarínů, koření, instantních polévek, výrobků z brambor, křupavých pochoutek, do výrobků z marcipánu a burských oříšků, samozřejmě i do masných a uzenářských výrobků. Některé z nich působí také jako stabilizátory, regulátory i jako látky konzervační.
E 300 (0-)
Kyselina askorbová - vitamín C, přír., gen-tech., nadměrný příjem může
škodit
E 301 (0-)
Sodná sůl kyseliny askorbové, uměl., gen-tech., nadměrný příjem může škodit
E 302 (0-)
Vápenatá sůl kyseliny askorbové, viz E 301
E 304 (0-)(?) Ascorbylpalmitát,
-stearát, uměl., živ., gen-tech.?
E 306 (0)
Tokoferol - vitamín E, uměl., rost. oleje, nebezpečí předávkování
E 307 (0)
Alfa-Tokoferol, viz E 306
E 308 (0)
Gamma-Tokoferol, viz E 306
E 309 (0)
Delta-Tokoferol, viz E 306
E 310 (X)(A) Propylgalát,
uměl.
E 311 (Rs)(A) Octylgalát, uměl.
E 315 (0-)(?) Kyselina
isoaskorbinová, uměl., zabraňuje příjmu přír. vitamínu C?
E 316 (0-)(?) Natriumisoascorbát,
viz E 315
E 321 (X)(A) Butylhydroxytoluol
(BHT), uměl.
E 322 (0)(?)
Lecitin, uměl., rost., emulgátor, gen-tech.
E 325 (0)
Laktát sodný, uměl., rost.
E 326 (0)
Laktát draselný, uměl.
E 327 (0)
Laktát vápenatý, uměl.
E 330 (0-)(A) Kyselina citronová,
přír., rost., gen-tech.
E 331 (0-)
Sodná sůl kyseliny citronové, synt.
E 332 (0-)
Draselná sůl kyseliny citronové, synt.
E 333 (0-)
(mono-. di-, tri-) Kalciumcitrát, synt., gen-tech
E 335 (0-)
Natriumtartrát, synt.
E 336 (0-)
Kaliumtartrát, přír., synt.
E 338 (0-)(A) Kyselina ortofosforečná,
synt., při vysokých dávkách může omezovat příjem vápníku hořčíku a železa
E 340 (0-)(A) Kyselina kalium-ortofosforečná,
viz E 338
E 341 (0-)(A) Kyselina kalcium-ortofosforečná,
viz E 338
E 350 (0)
Malát sodný, synt.
E 351 (0)
Malát draselný, synt.
E 352 (0)
Malát vápenatý, synt.
E 354 (0-)
Kalciumtartrát, synt., ztěžuje příjem vápníku
E 357 (0-)
Adipát draselný, uměl., náhražka kuchyňské soli
E 363 (0)
Kyselina jyntarová, přír.
E 380 (0-)
Hlinitá sůl kyseliny citronové, uměl., vysoké dávky způsobí překyselení
tělních tekutin
E 385 (X)
Kalcium-dinatriumethylen-diamin-tatraacetát, (Kalcium-natrium ETA), umělý
antioxidant, možné poruchy metabolismu, velmi škodlivé pro děti mladší
2 let
Zhušťovací a gelírovací látky
Jsou to látky většinou rostlinného původu, které mají v potravinách vázat vodu. Z látek živočišného původu je gelírovacím prostředkem většinou želatina. Používají se při výrobě pudingů, krémů, mlékárenských výrobků i polévek.
E 406 (0-)
Agar-agar, přír. nestravitelná balastní látka, podporuje trávení, zabraňuje
příjmu minerálních látek, ve vysokých dávkách projímadlo
E 407 (0-)
Karagen, viz E 406
E 413 (Rs)
Traganth, přír., podporuje trávení, vyšší dávky působí projímavě, na kůži
kontaktní alergie
E 414 (0-)
Arabská guma (gummi arabicum), přír., podporuje trávení
E 415 (0-)
Xanthan, přír., gen-tech., podpora trávení, vyšší dávky působí projímavě
E 416 (0-)
Karaya guma, přír., podpora trávení, působí projímavě, může zabraňovat
příjmu minerálních látek
E 418 (0-)(?) Gellan,
uměl., organismus nepřijímá, působí projímavě
E 420 (0-)
Sorbit, uměl., gen-tech., vysoké dávky vyvolají průjem
E 421 (0-)
Mannit, uměl., gen-tech., náhražka cukru, nadýmání a průjem ve vyšších
dávkách
E 422 (0-)
Glycerin, uměl., živ., plnidlo
Emulgátory
Emulgátor je činidlo umožňující vznik emulze ze dvou nebo více vzájemně nemísitelných kapalných látek, např. vody a tuku. Může být používán v pečivu, křupavých pochutinách, omáčkách, polévkách, dezertech, při výrobě emulgovaných potravinových tuků (margarínu).
E 432 (0-)(A)
Polysorbát 20 (polyoxyethylen-sorbitan- monolaktát), uměl., mění trávení
mnohých látek
E 433 (0-)(A)
viz E 432
E 434 (0-)(A)
viz E 432
E 435 (0-)(A)
viz E 432
E 436 (0-)(A)
viz E 432
E 440a (0-)
Pektin, přír. v ovoci, podporuje trávení, vysoké dávky mohou vyvolávat
průjem
E 442 (0-)(A)
Amoniumfosfatid, převážně uměl., vysoké dávky mohou vyvolat poruchy gastroinest.
tatktu
E 450 (X)(A)
Difosfát, uměl., vysoké dávky zabraňují příjem různých látek, ztráta kostní
tkáně
E 451 (X)(A)
Trifosfát, viz E 450
E 452 (X)(A)
Polyfosfát, viz E 450
E 460 (0)
Celulóza (prášková), přír., plnidlo, balastní látka podporující trávení,
organismus ji nezužitkuje
E 461 (0-)
Methylcelulóza, uměl. ošetřená celulóza, vysoké dávky mohou působit projímavě
E 463 (0-)
Hydroxypropylcelulóza, uměl pozměněná celulóza, působí projímavě
E 464 (0-)
Hydroxypropyl-methylcelulóza, uměl. pozměněná celulóza, působí projímavě
E 465 (0)
Ethylmethylcelulóza, přírodní zahušťující prostředek, balastní látka podporující
trávení, organismus ji nezužitkuje
E 466 (0-)
Karboxymethylcelulóza, přír. zahušťující látka s projímavým účinkem
E 472a (0)
Ester kyseliny octové, uměl., gen-tech.
E 472b (0)
Ester kyseliny mléčné, uměl., gen-tech.
E 472c (0)
Ester kyseliny citronové, uměl., gen-tech.
E 481 (0)
Natriumstearoyl-2-laktylát, uměl.
E 482 (0)
Kalciumstearoyl-2-laktylát, uměl.
E 491 (0-)
Sorbitan-monostearát, uměl., snad i gen-tech.
E 492 (0-)
Sorbitan-tristearát, uměl., snad i gen-tech.
E 493 (0-)
Sorbitan-monolaureát, uměl., snad i gen-tech.
E 494 (0-)
Sorbitan-monooleát, uměl., snad i gen-tech.
E 495 (0-)
Sorbitan-monopalmitát, uměl., snad i gen-tech.
Pozn.: E 491 až 495 jsou rovněž stabilizátory.
Aditiva zařazená pod čísly E 500 až E 585
(zredukovaný výběr)
E 500 (0-)
Soda (natriumhydrogenkarbonát, natron), uměl.
E 501 (0-)
Potaš (kaliumkarbonát), uměl., kypřící prášek do perníku
E 503 (0-)
Karbonát amonný, uměl.
E 504 (0-)
Karbonát hořečnatý, uměl., kypřící prášek do pečiva
E 507 (0-)
Kyselina solná (chlorovodíková), uměl., poškození tkání
E 510 (Rs)
Salmiak (amoniumchlorid), nepoužívat při nemocech jater
E 512 (X)
Cín, chlorid ciničitý, uměl., antioxidant, kovová příchuť
E 513 (0-)
Kyselina sírová, uměl., okyselující prostředek (neobvyklý), nevolnost,
bolení hlavy
E 514 (0-)
Glauberova sůl - sulfát sodný, projímadlo
E 520 (Rs)
Sulfát hlinitý, nezatěžovat organismus hliníkem při onemocnění ledvin
E 521 (Rs)
Sulfát sodnohlinitý, viz E 520
E 522 (Rs)
Sulfát hlinitodraselný, viz E 520
E 523 (Rs)
Sulfát hlinito-amonný, viz E 520
E 524 (0-)
Hydroxid sodný, málo obvyklý, jen koncentrovaný louh poškozuje tkáně
E 530 (0)
Oxid hořečnatý, použití bez rizika
E 535 (0-)
Natriumferokyanid, přísada do kuchyňské soli proti "spékání", antiaglomerační
účinek
E 536 (0-)
Kaliumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 538 (0-)
Kalciumferokyanid, antiaglomerační účinek, poškození ledvin pokusných zvířat
E 552 (0)
Kalciumsilikát, přír., neškodný neboť se v tělě nevstřebává, antiaglomerační
účinek
E 574 (0-)
Kyselina glukonová, gen-tech. z genově změněné kukuřice
E 585 (0-)
Ferum-2-laktát, uměl., stabilizátor barev, možný jako léčivo
Látky zesilující či zvýrazňující chuťové vlastnosti vírobků
E 620 (X)(A)
Kyselina glutaminová (glutamát), přír., možná gen-tech., pro děti nevhodný
E 621 (X)(A)
Glutamát sodný, v sójové omáčce, viz E 620
E 622 (X)(A)
Glutamát draselný, v sójové omáčce, viz E 620
E 623 (X)(A)
Glutamát vápenatý, v sójové omáčce, viz E 620
E 624 (X)(A)
Glutamát amonný, v sójové omáčce, viz E 620
E 625 (X)(A)
Glutamát hořečnatý, v sójové omáčce, viz E 620
E 626 (0-)(A)
Kyselina guanylová, mění se na kyselinu močovou, v malých množstvích neškodná
E 627 (0-)(A)
Guanylát sodný, viz E 626
E 630 (0)(A)(?) Kyselina
inosinová (inosinát), přír., mění se na kyselinu močovou, velmi účinný
zesilovač chuti
E 631 (0)(A)(?) Inosinát
sodný, viz E 630
E 632 (0)(A)(?) Inosinát
draselný, viz E 630
E 633 (0)(A)(?) Inosinát
vápenatý, viz E 630
E 634 (0-)(?)
Kalcium-5'-ribonukleotid, je získáván z buněčných jader, mění se na kyselinu
močovou
E 635 (0-)(?)
Natrium-5'-ribonukleotid, viz E 634
E 636 (0)
Maltol, zesilovač karamelové chuti
E 637 (0)
Ethylmaltol, uměl., aromatikum
E 640 (0-)
Glycin a jeho sodné soli, intenzivně sladká příchuť
E 900 (X)
Silikonový olej (dimethylpolysiloxan), uměl., protipěnivý účinek
E 901 (0)
Včelí vosk (bílý a žlutý), přír., neškodný, v těle se nevstřebává
E 904 (0)
Šelak, přír. pryskyřice, v těle se nevstřebává
E 927 (0-)
Karbamid, přír., stabilizátor, povolen jen ve žvýkacích gumách
Sladidla
Jejich náhražky jsou syntetické látky, obvykle prosté kalorií.
E 950 (0-)
Acesulfam K, umělé sladidlo 200krát sladší než cukr, snášenlivý do 15 mg/kg
tělesné váhy/den
E 951 (X)(A) Aspartam,
z části gen-tech.
E 952 (X)(A) Cyklamát,
uměl.
E 953 (0-)
Isomalt, gen-tech., projímavý účinek, vysoké dávky mohou způsobit nadýmání
či průjmy
E 954 (0-)
Sacharin, 500krát sladší než cukr
E 957 (0-)
Thaumatin, přír., 2500krát sladší než cukr, gen-tech.
E 959 (0-)
Neohesperidin DC, uměl., z citrusových plodů
E 965 (0-)
Maltit (Maltsirup), uměl., vyšší dávky mohou způsobit nadýmání či průjmy
E 966 (0-)
Lactit, živ. z laktózy
E 967 (X)
Xylit, může způsobit nadýmání a průjmy
E 1105 (Rs)(A) Lysozym, konzervační látka pro sýry,
pro alergiky na výrobky z drůbeže povážlivý
E 1200 (0-) Polydextrosa,
uměl., plnidlo, snášenlivý jen v malých dávkách, může působit projímavě
Seznam aditiv není sice vyčerpávající, mnohá se v něm nenacházejí, pro běžnou orientaci je však postačující. S rozvojem potravinářského průmyslu a s rozšiřováním sortimentu výrobků se nepochybně objeví další aditiva.
Upozornění: Uvedená data jsou BEZ ZÁRUKY.
Literatura:
[X1] VERONICA. Časopis ochránců přírody. redakce časopisu VERONICA, pošt. př. 91, 601 91 Brno 1.