Otázka:
Jak se vlastně rozmnožuje ostružiník moruška? Zkoušel jsem zasít
jeho semena, ale vůbec nevzešly.
Semena ostružiníku morušky [Rubus chamaemorus] mohou klíčit velmi pomalu. Domnívám se, že jednou z příčin neúspěchu byla nedostatečně dlouhá doba čekání.
Morušky, stejně jako všechno ovoce, jsou přizpůsobeny k požití a následnému vyloučení semen. Dužnina plodů obsahuje látky, které brání klíčení semen, navíc semena mají tvrdou slupku, aby vydržela cestu trávicím traktem. Ve střevech dužnina mizí, enzymy způsobí ztenčení slupky semena obvykle připraví semeno ke klíčení. Vyloučená semena potom klíčí velmi dobře.
Nechceme-li využívat tento přírodní způsob přípravy semen ke klíčení, můžeme zkusit také jiné metody. Vysušená semena zbavená dužniny můžeme obrousit smirkovým papírem. To je však u většiny semen velmi obtížné. Lze zkusit také kvasnou metodu: opatrně rozdrcené plody necháme v teple několik týdnů kvasit, poté semena vysušíme a očistíme.
Finská botanička Eira-Maija Rantala zkoumala rozmnožování morušek. Při jejích pokusech nejlépe vyklíčila semena zasetá přímo u mateřské rostliny asi dva centimetry hluboko (více než 40 %). Podle norských výzkumů zase dobře klíčí celé vyseté plody. Příčinou by mohli být půdní mikrobi, kteří mohou v podzimním období částečně "strávit" dužninu a změkčit slupku semen.
Počáteční vývoj semenáčku však probíhá velmi pomalu, a tak sazenice může být snadno zničena plevelem. Proto je vhodné vysévat semena v pozdním létě nebo na podzim do truhlíku s pískem a rašelinou, truhlíky ponechat venku, chránit je před plevelem např. síťkou či gázou - a čekat.
Připravená semena vzejdou už následujícího jara, zatímco bez přípravy může vyklíčení trvat dva až tři roky.
Literatura:
[1] Vuokko, S.: Suolistossa siemen herää. In: Suomen Luonto 9/99, s. 54. Helsinki 1999