Anthony Robbins: Obří kroky aneb
Jak dojít k velkým věcem
 
 
autor: David Kozák [X1], [M1]

Anthony Robbins je špičkový odborník v oblasti lidského výkonu a chování. Jeho firmy sdružené v Anthony Robbins Companies [X2] nabízejí stále progresivnější metody ovládání lidských emocí a chování, které klientům umožňují rozpoznat a využít neomezené zdroje ukryté v každém z nás. Konzultace, školení, knihy a televizní pořady, to jsou hlavní prostředky jeho práce.

Recenzovaná kniha (nakl. Pragma, 1999) nabízí 365 lekcí, které dají čtenáři podnět k postupnému sebezdokonalování a zlepšenému sebeovládání. Obří kroky patří do kategorie knih zaměřených na rozvoj vlastní osobnosti. Den za dnem, po celý rok může čtenář pracovat na zlepšení sama sebe.

Změnit svůj styl, své zvyky a získanou energii transformovat do hmatatelných výsledků. Takový efekt by měl čtenář očekávat. Stručný návod na každý den přečtete během několika minut, takže věčně zaneprázdněného člověka nezdrží. Přemýšlení nad nimi však přeci jen nějaký čas zabere.

Řazení jednotlivých kapitol knihy směřují od vymezení cílů, přes duševní rozpoložení a vlastní přesvědčení, emoce a systém hodnocení, až po zdraví, finance, mezilidské vztahy a pravidla chování. Postup, který odpovídá názorům většiny odborníků.

Bez stanovených cílů nemůžeme dosáhnout úspěchu - protože ho nemáme definován. Bez cíle se potácíme "od zdi ke zdi", bez naděje na úspěch. Naše rozhodnutí určuje náš osud, nikoli naše okolí.

V dalších kapitolách - krocích - je čtenář konfrontován s faktory, které mohou ovlivnit cestu k úspěchu. Emoce, schopnost pomáhat, vcítit se do myšlení druhých. Chce-li čtenář knihu skutečně využít, musí se každým návodem inspirovat a využít jej ve svém konkrétním životě.

Scénárista Jeff Arch o knize napsal: "Tony Robbins nám opět pomáhá, abychom objevili to nejlepší, co se v nás skrývá, a mohli tak cílevědomě dosahovat takových úspěchů, po jakých toužíme. Kniha Obří kroky je cennou mapou, která nás dovede k pokladu, a tím pokladem jsme my sami."

Anthony Robbins předkládá každému čtenáři své knihy stručné návody, které může využít jako inspiraci pro změnu svého života, jeho zkvalitnění. Tak jako všechno, i v tato kniha může účinně působit jen tam, kde jsou pro to vytvořeny vhodné podmínky. V našem případě to znamená otevřenou mysl a připravenost využít získané podněty pro sebe.

Kdo se rozhodl uspět, má další šanci. Poctivý přístup k využití rad, které v knize Anthony Robbins předkládá, nezůstane bez efektu. Nemáte-li ovšem dostatečně silnou vůli, knihu si ani nekupujte...

Na závěr připojuji ukázku několika rad z knihy. Věřím, že podpoří vaše rozhodnutí stát se "jiným člověkem".

Všichni máme své sny... Všichni si v hloubi duše přejeme věřit, že vládneme nějakým zvláštním darem, že zde po nás něco zbude, že se dokážeme zapsat do srdcí svých bližních a že můžeme změnit svět k lepšímu. Jaké jsou vaše aspirace? Možná v sobě nosíte sen, na který jste již zapomněli nebo se kterým se začínáte loučit. Kdyby se tato vize vyplnila, jak by dnes vypadal váš život?

Zastavte se na okamžik a zamyslete se, co skutečně očekáváte od života.
 

2.

Nezáleží na tom, co děláme jen občas, protože jen vytrvalá snaha má význam. A co je zdrojem všeho snažení? Co v konečném důsledku určuje, kým se stáváme a kam v životě míříme? Správná odpověď zní naše rozhodnutí. V okamžicích rozhodování se utváří náš osud. Věřím, že naše rozhodnutí - a nikoli podmínky, v nichž žijeme - určují náš osud.
 

66.

Přesvědčení mají sílu tvořit i ničit. Vzhledem k tomu, že mají na náš život tak úžasný vliv, musíme pochopit tři následující skutečnosti:

1. Většina z nás si svou víru či přesvědčení vědomě nevybírá.
2. Naše přesvědčení se často zakládají na chybné interpretaci minulosti.
3. Jakmile si osvojíme nějaké přesvědčení, máme tendenci ho pokládat za evangelium a zapomínáme, že se jedná pouze o náš osobní pohled na svět.

Máte nějaká přesvědčení, která pokládáte samozřejmě za správná? Jaká protichůdná přesvědčení mohou být stejně tak správná? Jak by vypadal váš život, kdybyste si tato protichůdná přesvědčení osvojili?
 

217.

Každý úspěšný člověk, kterého znám, je schopen udržet si navzdory citovým "bouřím" jasnou, soustředěnou a mocnou mysl. Jak to úspěšní lidé dělají? Zjistil jsem, že drtivá většina z nich se řídí jedním základním pravidlem: Nikdy neztrácejte víc než 10 procent svého času přemýšlením nad problémem, a nejméně 90 procent času věnujte jeho řešení.

Copyright (c) 1999
David Kozák - Media and Marketing
All Rights Reserved


časopis o přírodě, vědě a civilizaci