Je proklamovaná americká "hloupost" realita,
nebo si jen neúspěšní Evropané dokazují,
že jsou alespoň v něčem lepší...
 
autor: David Kozák [X1], [M1]

Již na základní škole nám, vnímavým, socialisticky vzdělávaným žáčkům, soudružky učitelky (a soudruzi učitelé) často vyprávěli o tom, jak hloupí jsou Američané. I když to dnes může vypadat jako snaha tehdejšího režimu ukázat, že ti jediní správní jsou Sověti, není to pravda. S obdobným tvrzením se totiž poměrně často setkávám i dnes.

Samozřejmě, že na podobná tvrzení se dá reagovat různými způsoby. Někdo nad tím mávne rukou, jiný si řekne, že vlastně na tom asi nejsme tak špatně. Všem se ta informace, ale "zasekne" kdesi v podvědomí. A náš mozek - bez našeho vědomí - s ní pak pracuje, zpracovává ji a kdoví co z ní vyvozuje.

O to tu však nejde. Důvodem, proč se chci do, jak já tomu říkám, americké hlouposti, "opřít" je rozpor, který mi již nějakou dobu kutá v hlavě. Jak je možné, že hloupí Američané jsou ekonomicky nejúspěšnějším státem světa? A proč my, moudří Češi jsme na tom tak, jak na tom jsme...

Tohle zamyšlení vzniká pod dojmem přečtení několika knih úspěšných Američanů. Lidí, kteří jsou součástí "tupého" národa, který ani neví, kde leží Česko. Kromě toho, že při této myšlence mě napadá, kolik asi Čechů ví, kde leží stát Washington a jaké je jeho hlavní město, si také vždycky říkám, zda vlastně ty - u nás tolik ceněné - informace nejsou zbytečným zatěžováním mysli.

Podíváme-li se na úspěch USA komplexně, zjistíme, že to není úspěch národa jako takového. Americký úspěch vyplývá z mnoha úspěchů jednotlivců, lidí, kteří sice nevědí, kde leží Praha, ovšem vybudovali firmy s tržní hodnotou větší, než hrubý národní produkt naší krásné vlasti.

A jaký je důvod jejich úspěchu? Přesně stanovený cíl a úporná snaha toho cíle dosáhnout. Na rozdíl od mnoha Čechů, kteří sice přesně vědí, kde leží Praha, ovšem v okamžiku, kdy se při jejich snaze o podnikání objeví první problém, začnou zuřit, svůj neúspěch připisovat všem okolo sebe - od vlády, přes banky, až po zlé sousedy - a vzdají to.

Američanům se totiž podařil husarský kousek. Namísto spousty zbytečných informací se od dětského věku všichni snaží být úspěšní. Zatímco u nás je ideální stav průměr, Američan, pokud není nejlepší, je nespokojený.

Co dodat. Snad jen tolik, až zase někde uslyšíte, jak jsou ti Američani hloupí, vzpomeňte si, kde na žebříčku nejbohatších lidí světa najdete prvního Evropana - za rok 1999 byli podle žebříčku měsíčníku FORBES nejbohatšími Evropany Theo a Karel Albrechtovi, němečtí podnikatelé, majitelé řetězce diskontních prodejen ALDI, kteří se celkově umístili na devátém místě. Před nimi bylo 8 Američanů...

Copyright (c) 1999
David Kozák - Media and Marketing
All Rights Reserved


časopis o přírodě, vědě a civilizaci