Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson

zpracoval: Jiří Svršek

Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson jsou autory několika strhujících románů, které jsou založeny na znepokojivé otázce "co kdyby..." a vycházejí ze skutečných podkladů.

Jejich prvním společným dílem byl velmi sugestivní román "Prométheus v plamenech" (The Prometheus Crisis, česky v roce 1979) o katastrofě jaderné elektrárny způsobené technickou závadou a chybou obsluhujícího personálu. O několik let později celý svět zatajil dech nad obdobnou katastrofou v Černobylu.

Román "Skleněné peklo" (The Glass inferno, česky v roce 1980) se stal jednou z předloh amerického filmu "Skleněné peklo" (The Towering Inferno, 1974) režiséra Johna Guillermina a scénáristy Irwina Allena o zničujícím požáru mrakodrapu v San Franciscu, ve kterém roli velitele hasičů stvárnil Steve McQueen a roli hlavního projektanta stavby Paul Newman. Druhou předlohou tohoto filmu byl román Richarda Martina Sterna "Věž" (The Tower, David McKay Inc., New York, 1973).

Román "Noční můra" (The Nightmare Factor, 1978, česky 1984) začíná záhadným onemocněním, které se podobá zápalu plic, ale má stoprocentní úmrtnost. Jeden z lékařů odhalí, že jde o uměle vytvořený virus a americká armáda se snaží fakta zatajit. Román je civilizačním hororem s detektivní zápletkou, která vyznívá tím varovněji, že se autoři opřeli o autentické vědecké výsledky.

Román "Ponorka" (The Gold Crew, 1981, česky 1988) se zabývá tématikou ohrožení světa jadernými zbraněmi. Členové posádky atomové ponorky jsou v rámci výcviku vmanipulováni do situace, kdy mají být přesvědčeni, že během jejich plavby vypukla třetí světová válka. Jenže hazardní plány vojenských stratégů se svým tvůrcům vymknou z ruky, když jedovaté výpary z barvy vnitřních stěn ponorky způsobí téměř u všech členů posádky paranoidní změny chování.

Romány Thomase N. Scortii a Franka M. Robinsona nejsou science fiction. Autoři v předmluvě románu "Ponorka" uvádějí, že při hledání podkladových materiálů navštívili nejedno podivné pracoviště a narazili na nejednu informaci, která byla v dané době americkou armádou utajována.

Literatura:

[1] Scortia, Thomas N.; Robinson, Frank M.: Noční můra. Nakl. Odeon, Praha 1984. Z angl. orig.: The Nightmare factor, Doubleday and Company Inc., Garden City, New York 1978.

[2] Scortia, Thomas N.; Robinson, Frank M.: Ponorka. Nakl. Svoboda, Praha 1988. Z angl. orig.: The Gold Crew, Warner Books, Inc., New York 1981.

(c) 1998 Intellectronics
poslední úprava: 25.5. 1998


časopis o přírodě, vědě a civilizaci