Kauri Mikkola: Na barvách záleží

z finštiny přeložil Václav Chvátal

Otázka: Proč bíle nebo žlutě natřená plocha přitahuje hmyz?

Různé barvy vyvolávají u hmyzu odlišné reakce. Výše uvedená otázka pravděpodobně postihuje dvě rozdílné reakce, jejichž konečný efekt je v zásadě stejný.

Mnohé běžné denní druhy hmyzu, například denní motýli a většina much, jsou vybaveny stejnou barevnou citlivostí, založenou na skládání tří barev, jako třeba člověk nebo ptáci. Citlivost hmyzu je však posunuta poněkud blíže krátkovlnné části spektra. V důsledku toho hmyz vnímá ultrafialové záření, které my nevidíme, protože naše oční čočky jej přefiltrují. Dalším důsledkem toho je, že hmyz je slepý k červené barvě. Existují však také výjimky, např. masařka je citlivá na červenou barvu (jak logické!), na druhé straně poštolka obecná vnímá ultrafialové záření.

Žlutá barva dráždí ty buňky složených hmyzích očí, které jsou citlivé na žlutou a zelenou barvu. To vyvolává reakce podněcující snášení vajec, sběr potravy a omezení letové aktivity. Žlutá barva je tedy pro hmyz signálem k usednutí. Kousek žluté umělé hmoty na dně nádoby s vodou a trochou saponátu také postačí jako past na hmyz.

Modrá barva zase hmyz odpuzuje. Je opakem žluté barvy a zvyšuje letovou aktivitu. Modře natřené dveře bílých řeckých domů jsou bezpochyby "odpuzovači hmyzu". Stejný význam snad má i modrá barva domů, užívaná v Rusku.

Účinek bílé barvy není tak jednoznačný, neboť bílá barva je směsí všech barev. Budeme předpokládat, že se zde jedná o tzv. "hmyzí bělobu", tedy takovou, která odráží i ultrafialové paprsky. Bez nich by totiž bílá plocha nebyla pro hmyz příliš lákavá.

Ultrafialové záření může totiž u denních druhů hmyzu vyvolat stejnou reakci, jakou je u nočního hmyzu nalétávání na rozsvícené světlo. Denní motýl probuzený v noci skutečně nalétává na světlo stejně jako noční motýli. V poslední době bylo také zjištěno, že denní motýly lze ve dne přivábit UV-zářivkou.

Literatura:

[1] Mikkola, K.: Varilla on valia in: Suomen Luonto 57(2): p. 52-53. Helsinki 1998.

Ing. Václav Chvátal
tlumočník pro jazyk finský
tel. 0184-723602, [M1]


časopis o přírodě, vědě a civilizaci