Paivi Alasuutari: Lov lososů a pořádání výprav
z finštiny přeložil Václav Chvátal
Mauno Posti, Kyosti Posti a Timo Matinlassi jsou profesionální rybáři. Bydlí v městečku Simo na břehu Botnického zálivu. Rod Posti je již odedávna rodem rybářů. Mauno říká, že jako nejstarší syn byl povinen pokračovat v otcově řemesle. Kyosti je svým druhým povoláním učitel. Pracoval dlouho ve Švédsku, ale vrátil se k rybaření do Simo.
"Stal jsem se profesionálním rybářem, protože jsem také chtěl pokračovat v naší rodové tradici. Rozhodnutí mi usnadnilo také to, že jsem se cítil stále Finem. Chtěl jsem odejít ze Švédska," říká Kyosti.
Ve městě Simo ústí do moře stejnojmenná řeka, která je lososovou vodou. Každé léto lososi táhnou z moře proti proudu do řeky, kde se rozmnožují. Lososi se v této oblasti stali ohroženým druhem, protože jich bylo příliš mnoho odloveno v moři. Aby se dostatečný počet jedinců mohl dostat do řeky k rozmnožování, nesmějí se zde lososi lovit dříve než v červenci.
Výnosy rybářů se značně snížily, když došlo k omezení lovu. Aby si zlepšili živobytí, začali Mauno, Kyosti a Timo vedle rybářského řemesla pořádat pro turisty výpravy do okolí. Upravili k tomu účelu letní domek na ostrově Halttari, kde mohou návštěvníci využít saunu, zaplavat si nebo obdivovat krásy moře.
Halttari býval kdysi rybářským ostrovem, kde muži s většími dětmi trávili léto. Ženy zůstávaly na pevnině a pečovaly o domácí hospodářství. Během léta se synové naučili od svých otců rybářským dovednostem. Tradičními pokrmy z lososů na pobřeží zálivu byly lososí polévka, solený nebo uzený losos. Na svátek sv. Jana (letní slunovrat - jeden z nejvýznamnějších svátků ve Finsku - pozn. překl.) se zpravidla jedl losos, pečený velmi pomalu na roštu.
Mauno je zde hlavním kuchařem. Kromě tradičních pokrmů z lososa nabízí návštěvníkům také nové druhy jídel.
"Zkoumám recepty v hlavních ženských časopisech a sleduji i pořady o vaření v televizi. Zajímavé recepty pak nejprve vyzkouším doma. Jestliže se jídlo podaří, připravuji je pak i návštěvníkům ostrova Halttari," vypráví Mauno.
Většina zákazníků navštěvuje ostrov od června do října, ale někteří přijedou i v zimě ochutnat lososí polévku. Organizátoři mají nejvíce naspěch v červenci, kdy končí zákaz lovu lososů. V zimě opravují rybářské náčiní, loví makrely a připravují se na následující turistickou sezónu.
Literatura:
[1] Alasuutari, P.: Lohenkalastusta ja matkailuyrittamista, in: Selko-Uutiset(13): p. 7. Helsinki 1997.
![]() |
Ing. Václav Chvátal tlumočník pro jazyk finský tel. 0184-723602, [M1] |